Dijelovi za mobitele, trebate li ih kupovati sami?

Rezervni dijelovi za mobitele nisu jednostavna stvar za kupovati na internetu ili u specijaliziranim trgovinama. Mobilni telefoni sastoje se od mnogo različitih dijelova integriranih sklopova (IC-ova) kao što su CPU, mrežni IC, Flash IC, Power IC, IC punjača i Logic IC. Također se sastoji od mrežnog antenskog prekidača i P.F.O. Zatim tu su oscilatori i kristali, filteri, ROM i RAM.

Ovo su glavni unutarnji dijelovi mobilnog telefona koji pokrivaju osnovne funkcije zaslona, umrežavanja, pohrane itd. Tu su i vanjski okviri i dodaci koji su svi specifični za svoje marke i spcifične modele. Kao i za svaki drugi proizvod od računala do automobila, postoji vrlo veliko i uspješno online tržište za takve dijelove i s mobilnim telefonima koji postaju najvažniji pribor u današnjem scenariju, ovo tržište je u apsolutnom procvatu!

Kina je osim najvećeg proizvođača i najveće tržište za mobilne telefone u smislu broja pretplatnika. Također su najveći svjetski proizvođači brendiranih telefona za druge zemlje, kao i mobitela drugih marki koje prodaju raznim kanalima po vrlo niskim cijenama. Zbog toga je velika vjerojatnost da gdje god da tražite neki dio, najveća je mogućnost da je iz Kine.

No, ako niste stručnjak za elektroniku, upitno je trebate li sami nabavljati rezervne dijelova za mobitel.

Kupnja rezervnih dijelova za mobitel, uz uvjet da ih znate ugraditi, imaju svoje prednosti:

  • Problemi s baterijom počinju se javljati nakon otprilike godinu dana. Baterija se može zamijeniti umjesto cijelog telefona.
  • Problemi s dodirnim zaslonom uvelike su povezani s njegovim korištenjem i oštećenjima. Zaslon se može promijeniti umjesto da trošite na kupnju potpuno novog telefona.
  • Zvučnici i mikrofon se mogu promijeniti u slučaju kvara.

Ugradnja rezervnih dijelova za mobitel može zvučati pomalo staromodno, ali to je često ekonomičnije, dobro funkcionira u usporedbi s trošenjem stotina eura na novi telefon.

Kako napraviti pravi izbor dobavljača za dijelove mobitela u takvom scenariju?

 

Zamjenski zasloni najprodavaniji su dio mobilnog telefona. Tu postoji izbor između originalnog zaslona za vaš model mobitela i zamjenskog zaslona od nekog drugog proizvođača (ili čak više njih). Dakako da je originalni zaslon skuplja verzija jer je specifičan za taj model mobitela, a zamjenski, koji je češće jeftiniji može biti dobro rješenje, ali i veliki rizik.

Uvijek se mora tražiti kvalitetan zaslon koji nema mrtvih piksela ili mrtvih točaka i može odgovarati na točno određeni model mobitela. Ukratko, dijelovi bi trebali biti dobre ocjene. Mnogi prodavači i serviseri kupuju svoje dijelove na veliko, pa za njih može biti jeftinije. No, oni najčešće znaju točno što kupuju i od koga.

Dobavljač od kojeg ste spremni naručiti određeni rezervni dio, mora vam moći pružiti tehničku podršku. Ako nikako drugačije, barem s vrlo detaljnom dokumentacijom o rezervnim dijelovima koje trebate i podacima o njihovoj ugradnji.

Trebali bi imati dobru kontrolu kvalitete i osigurati dugoročna jamstva za svoje proizvode.

Jednostavnije rješenje je dakako obratiti se nama u servis.

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)