zamjena konektora punjenja

Mobitel se ne puni

Odjednom, mobitel se ne puni? Telefon koji se ne puni ispravno – ili se uopće ne puni – može biti prava glavobolja. Provjerite ponovno, priključeno je, ne puni se. Činjenica da na ikonici baterije ne pokazuje da se puni, odmah dovodi do toga da mnogi dignu paniku jer im mobitel treba baš sad. Odmah se pomišlja da je pokvaren ulaz za punjač na telefonu i možda je potrebna zamjena konektora punjenja.

Međutim, vaš problem s punjenjem vjerojatno nije tako ozbiljan kao što mislite. Samo zato što vaš telefon ima problema s punjenjem, to ne znači nužno da je baterija crkla ili da postoji problem s vašim punjačem.

Provjerite rade li vaš punjač i kabel. Isprobajte ih s drugim uređajem. Provjerite je li kabel dobro spojen na punjač i na vaš telefon. Provjerite nema li u priključku vašeg telefona ičega poput prašine ili dlačica. Postoje brojne upute za to kako očistiti utor za punjač.

Najčešći razlozi zbog kojih se telefon ne puni su neispravan kabel, punjač, utor za punjenje ili adapter za kabel (ako ne koristite originalni). Prljavština ili krhotine u priključku za punjenje također su vrlo čest razlog, posebno ako mobitel nosite u džepu u hlačama. Tekstilna vlakna zajedno s prašinom vrlo brzo mogu zapuniti utor za punjenje. Nadalje, ako ne koristite punjač koji ste dobili uz telefon, možda imate problem nekompatibilnosti hardvera. Ako koristite punjač (ili kabel) treće strane, provjerite je li certificiran za korištenje s vašim uređajem. Osim klasičnih hardware-skih uzroka i aplikacije trećih strana mogu prekidati proces punjenja.

Šteta od vode, bilo zbog prskanja ili potpunog uranjanja, može izazvati kvar u čitavom nizu telefonskih sustava. Kako biste spriječili daljnje oštećenje telefona, provjerite je li priključak za punjenje potpuno suh prije nego što uključite telefon na punjenje. Ne mora značiti da je vaš mobitel pao u vodu, nego ste možda hodali dok je padala lagana kišica i to inače ne bi bio nikakav problem, ali jedna kap je možda pala baš u utor za punjenje. To može zvučati nevjerojatno, jer je utor prema dolje, a kiša dolazi odozgo, ali kada spremate mobitel u džep ili torbicu često ga spuštamo naopako, tako da utor za punjenje ustvari bude okrenut prema gore.

Uključivanje telefona u utičnicu dok još ima vode u priključku za punjenje moglo bi dovesti do korozije ili čak kratkog spoja. Ako se vaš telefon ne puni nakon kontakta s vodom, to bi mogao biti vaš problem. Pročitajte naš nedavni članak o tome kako biste uočili znakove oštećenja od vode na svom telefonu.

 

Pokvareni priključak za punjenje može biti nevolja. Ovisno o ozbiljnosti oštećenja, možda ćete pokušati sami rastaviti uređaj i popraviti priključak za punjenje prije nego što ga odlučite odnijeti stručnjaku. Internet je prepun uputa za popravak konektora punjenja, ali prije nego krenete prvo dobro pogledajte te upute i razmislite imate li sve potrebne alate i uvjete za to. Možda kod otvaranja otkrijete da je kvar nepopravljiv i potrebna je zamjena, a pritom dok nestručno otvarate uređaj može doći i do drugih kvarova. Ako sve standardne provjere ne dovode do rješenja, bolje je obratiti se servisu za mobitele.

Ako je šteta nepopravljiva, a nemate novca za kupnju novog uređaja ili servisiranje, razmislite o korištenju bežičnog punjača ako vaš telefon to podržava. Bežični punjač koristi tehnologiju elektromagnetske indukcije, što vam omogućuje da svoj telefon postavite izravno na indukcijsku podlogu bez potrebe za priključivanjem bilo kakvih kabela. Ne samo da ovo eliminira gnjavažu i nered oko žica, već nudi i veće brzine punjenja tako da ne morate trošiti toliko vremena čekajući da se vaš telefon uključi. No ako nemate bežični punjač, provjerite cijenu toga i cijenu popravka utora za punjenje mobitela.

 

 

 

 

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)