Razbijeni ekran na mobitelu, može li se popraviti?

Gotovo ste mogli vidjeti kako se to događa u usporenoj snimci: vaš pametni telefon je u vašoj ruci u jednom trenutku, a sljedeće što vidite je da juri prema tlu.

Ponekad će slojevi stakla i plastike izdržati, ali prečesto će ovakav scenarij dovesti do okrhnutog, napuknutog ili slomljenog zaslona telefona. Dakle, je li moguće popraviti display na mobitelu ili vam treba zamjena zaslona mobitela? Duboko udahnite prije nego što uzmete svoj oštećeni mobitel i detaljno ga pregledate. Čak i ako pukotine zrače poput paukove mreže, postoji rješenje.

Zamjena pokvarenog zaslona mobitela je moguća u scenariju “uradi sam”, međutim, na temelju načina na koji se proizvode suvremeni zasloni pametnih telefona, moglo bi biti nemoguće popraviti ih samostalno. Uostalom, nije baš lako obnoviti razbijene komadiće naočala bez prolaska kroz industrijske kemijske procese. Prije nego što se odlučite za ovaj put, pogledajte cijenu zamjenskog zaslona. Današnji zasloni telefona, koji uključuju interakciju dodirom i moguće biometrijske senzore, nisu jeftini. Osim toga, ako već niste iskusni u popravljanju moderne poluprovodničke elektronike, vjerojatno vam nedostaju specijalizirani alati koji će vam trebati za to.

 

Što učiniti odmah po oštećenju zaslona mobitela?

 

Razbijeni i pokvareni zasloni mobitela dolaze u različitim stupnjevima ozbiljnosti – od laganih ogrebotina, preko uzoraka poput paukove mreže, do komadića stakla koji potpuno nedostaju.

Prvo, trebali biste procijeniti štetu, što znači staviti telefon na čvrstu površinu i pod dobro svjetlo, a ne samo da ga na brzinu pregledate prije nego što ga stavite natrag u džep. Uz malo testiranja naprezanja i pažljivog dodirivanja trebali biste moći utvrditi hoće li zaslon otpasti ili potpuno otkazati. U mnogim slučajevima ostat će na mjestu, možda je i totalno popucao, tako da možete barem nastaviti tweetati, sve dok je zaslon još vidljiv i radi.

Ako je telefon ozbiljno oštećen, napravite sigurnosnu kopiju svojih podataka što je brže moguće, pazeći da su sve vaše fotografije, videozapisi i važne datoteke spremljene negdje drugdje za slučaj da se potpuno pokvari i da ne možete ponovno pokrenuti telefon. Ako je već prestao funkcionirati, tada je profesionalni popravak vjerojatno najbolja opcija.

 

Možete li popraviti pokvareni zaslon ili ga zamijeniti novim?

 

Da odmah prijeđemo na stvar, slomljen zaslon telefona ne može se popraviti već zamijeniti. To je zato što je zaslon telefona napravljen od staklenih materijala koji se ne mogu ponovno spojiti nakon što se razbiju, bez podvrgavanja industrijskim procesima.

Na mnogim starijim telefonima tehničar je mogao lako zamijeniti touchpad bez utjecaja na stvarni zaslon (LCD). To je zato što su zasloni starijih telefona podijeljeni u dva sloja – prikaz i dodirna ploča. Međutim, sasvim je druga priča s modernim telefonima. Zasloni modernih pametnih telefona s vremenom su postajali sve bolji i bolji. To u stvari znači da je zaslon sve u jednom i korištenje sve kompleksnije tehnologije koju je gotovo nemoguće popraviti bez specijalnih uvjeta i alata.

Ukratko, nemoguće je popraviti razbijen zaslon, a ne možete zamijeniti samo sloj zaslona koji reagira na dodir, ako je to ono što je pokvareno. Nakon što slučajno razbijete zaslon telefona, morat ćete zamijeniti cijeli zaslon u ovlaštenom servisnom centru. Tako možete nastaviti uživati u svom telefonu nakon što mu razbijete zaslon.

 

Kako zamijeniti pokvareni zaslon telefona?

 

Da biste zamijenili pokvareni zaslon telefona, sve što trebate je posjetiti centar za popravak mobitela gdje će tehničar pristupiti vašem telefonu i popraviti pokvareni ekran. Međutim, ovisno o tome gdje odlučite zamijeniti pokvareni zaslon, to može rezultirati dobrim ili lošim iskustvom.

Za zamjenu napuknutog zaslona telefona bez ponavljanja problema, preporuka je obratiti se servisu mobilnih uređaja s višegodišnjim iskustvom za brend koji koristite. Takav servis, kao i ovlašteni, najbolje je mjesto za nabavu originalnih zamjenskih zaslona. U suprotnom možete imati razne probleme sa zaslonom nakon popravka zaslona telefona kod neprovjerenih “majstora”.

Cijena zamjene zaslona mobitela može se činiti visokom. To je i očekivano, s obzirom na kvalitetu rezervnih dijelova, profesionalnost, pouzdanost i jamstvo koje ćete dobiti nakon toga. Ali i potrebno je usporediti to s troškom novog mobitela.

Obratite nam se s povjerenjem.

 

 

 

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)